Grzybica układu pokarmowego

Grzybica układu pokarmowego

W skład infekcji grzybiczej układu pokarmowego wchodzi wiele objawów z różnych stron organizmu. Centrum choroby może być ulokowane w przełyku. Objawia się wtedy dyskomfortem w momencie przełykania i chrząkania. Lokalizację grzybicy może stanowić również żołądek. W przypadku tego rodzaju infekcji, chory skarży się na bóle brzucha i wymioty. Notuje się także spadek masy ciała zarażonego oraz problemy z nadkwasotą i wrzodami. Badania endoskopowe wykazują biały nalot na ścianach żołądka. Grzybica może atakować także jelita. Tutaj objawami mogą być: biegunki lub problemy z oddawaniem stolca, gazy oraz wzdęcia. Jakie mogą być przyczyny infekcji grzybiczej układu pokarmowego? Dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości cukru sprzyja rozmnażaniu się grzybów. Powodem choroby mogą być także leki na nadkwasotę, powodujące niedokładne trawienie pokarmów. Najczęstszą przyczyną rozwoju choroby grzybiczej w układzie pokarmowym jest jednak długotrwałe i niewłaściwe (bez dodatkowej osłony) stosowanie antybiotyków. Przyczyniają się one do likwidacji wszystkich bakterii, włącznie z tymi, których zadaniem jest hamowanie rozwoju grzybów w ludzkim organizmie. W leczeniu infekcji układu pokarmowego należy stosować produkty farmakologiczne doustne, zaplanować odpowiednią dietę oraz przyjmować probiotyki w celu odbudowania flory bakteryjnej.