Dieta wspomagająca leczenie grzybicy

Dieta wspomagająca leczenie grzybicy

W przypadku jakiejkolwiek choroby należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty. W przypadku grzybicy doktor przepisze nam zapewne maści antygrzybiczne, po czym ustali termin wizyty kontrolnej. Jest to najważniejszy etap leczenia – etap farmakologiczny. Nie mniej jednak, sami także możemy pozytywnie wpłynąć na stan naszego organizmu. Przy grzybicy niezwykle ważne jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Musimy, niestety, wyeliminować z naszego jadłospisu niektóre grupy produktów. Na pewien czas konieczną może okazać się rezygnacja ze słodyczy, cukru, białej mąki, a także owoców i ich przetworów. Owoce zawierają cukier zwany fruktozą, który sprzyja powstawaniu i rozwojowi grzybicy. Kategoryczny wręcz zakazem spożywania objęte są kiełki – zdrowe w normalnych przypadkach, stanowiące wylęgarnię w przypadku grzybicy. W obrębie rzeczy bardzo niewskazanych znajduje się także alkohol i wszelkie słodzone napoje, a także cappuccino. Mięso należy z kolei ograniczyć w posiłkach tak, aby występowało w nich nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Ziemniaki nie są zakazane, jednak tylko w nieprzetworzonej formie – placki, kluski czy sklepowe frytki będą musiały poczekać na lepsze czasy. A co powinno się jeść? Wskazane są: jaja, ryby i owoce morza, różnego rodzaju surówki, soja oraz nasiona i orzechy.